BEZ TEBE TO NENÍ LÉTO (Jenny Han)

Původní název: It's Not Summer Without You
Český název: Bez tebe to není léto
Autor: Jenny Han
Série: Léto
Počet stran: 264
Nakladatelství: Jota
Překlad: Vanda Senko Ohnisková
Rok vydání: 2010 (EN), 2013 (CZ)
Žánr: young adult, contemporary
Anotace: Dva bratři. Jedna opravdová láska. Léto už nikdy nebude takové jako dřív.
Belly strávila dosud každé léto svého života v domě na pláži v městečku Cousins. Jenomže teď se všechno změnilo. Když už to téměř vypadalo, že s Konrádem, svou osudovou láskou, přece jen začne chodit, nakonec skončila jen se zlomeným srdcem. A teď ji čeká vůbec první léto doma, ve městě. Bez pláže, bez oceánu a hlavně bez těch, které má po své rodině nejraději na světě — bez Susanny, bez Jeremiáše a samozřejmě i bez Konráda. Nejlepší Bellyina kamarádka Taylor má spoustu náhradních prázdninových plánů („Vždyť i tady jsou super kluci! A bazén taky, no ne, Belly?“). Jenomže pak jednoho dne zazvoní Belly mobil a Jeremiáš jí oznamuje, že Konrád zmizel. Všechno napovídá tomu, že odjel do Cousins. Proč? Co ho k tomu přimělo? A tak se Belly s Jeremiášem vydávají na záchrannou misi do tolik milovaného letního domu.
Zažije sedmnáctiletá Belly nakonec jen další léto plné naděje a trápení, které jí její láska ke Konrádovi přináší? Nebo se ho už konečně dokáže vzdát a zařídit si vlastní život?
 

Moje recenze:
Belly zažívá první léto v životě, kdy není v letním domě v Cousins. První léto, kdy je všechno jinak - Susanna už tady není a po tom, co se mezi ní, Konrádem a Jeremiášem vše trochu změnilo, už to asi nikdy nebude stejné jako dřív. Když Belly s Konrádem nějakou dobu chodila, nemohla být šťastnější... ale pak se rozešli a Belly se z toho stále pořádně nevzpamatovala. Když jí však Jeremiáš požádá, ať s ním jede Konráda najít, rozhodně se mu pomoci. A tak dojedou až do Cousins, ačkoliv původně vůbec nevěděli, zda se tam letos vůbec dostanou. Zdá se, že Konrád je v Cousins za určitým důvodem, a že se vše netočí jen kolem jejich citů, ačkoliv i ty tu samozřejmě hrají roli. Najdou si k sobě nakonec Belly a Konrád opět cestu nebo se všechno změní už navždy? A zvládnou vůbec všichni dál normálně fungovat bez Susanny?

zdroj
První díl Léta jsme opustili v době, kdy vše vypadá velmi nadějně pro Belly a Konráda. A druhý díl začíná o pár měsíců později, během kterých se stalo snad vše, co se stát mohlo - Susanna zemřela, Belly s Konrádem spolu chodili, pak se rozešli.. a tak. A nejen mě určitě zajímalo, co se přesně stalo a především, co bude dál. Jak už jsme zvyklí z prvního dílu, i tady si pro nás Jenny přichystala flashbackové kapitoly, díky kterým jsme měli možnost přečíst si o klíčových událostech uplynulých měsíců. A co víc, tentokrát jsme se dočkali i kapitol z pohledu Jeremiáše, kterých se já jako jeho velká fanynka nikdy dostatečně nenabažím.

Belly se od prvního dílu stejně jako všichni trochu změnila. Když vám zemře někdo blízký, vždycky vás to jistým způsobem změní a uvědomíte si něco, čeho jste si do té doby nebyli tolik vědomi. Kromě toho už se pohnula od pouhého obdivování Konráda a neopětované lásky trochu dál a má s ním zase jiné, nové zkušenosti. A přestože se opravdu snaží, k čemuž ji nabádá i kamarádka Taylor (a stejně jako Belly mám někdy chuť ji jednu vlepit), pořád není schopna se od něj úplně odpoutat. V tomhle jí sice naprosto rozumím, ale zároveň nedokážu pochopit, proč se pořád musí ohlížet za tím náladovým a dost často sobeckým Konrádem, když má někoho jiného, kdo se jí nebojí dát najevo, jak ji má rád.. 

zdroj
Jak už všichni víte, nikdy nikdy nikdy prostě nedám dopustit na Jeremiáše. Ale tím nechci říct, že bych nemohla vysátá Konráda, protože i pro něj mám možná víc pochopení, než by si zasloužil. Po tom, jak skončil první díl jsem vážně doufala, že se trochu změnil a snažila jsem se v něm vidět pro Belly stejně dobrou volbu, jakou by byl Jeremiáš. Jenomže on si to prostě vždycky musí pokazit tím, že se začne stahovat do sebe, odhání Belly od sebe a tohle prostě nevydrží nikdo. Jo, pak se zase začne vše zlepšovat a on je opravdu skvělý, ale to by jako měla Belly být šťastná ve chvílích, kdy je vše ok a zároveň počítat s tím, že přijdou chvíle, kdy se zase všechno pokazí? Ne, díky.

Naproti tomu Jeremiáše mám prostě čím dál tím radši. Dost často mi ho bylo líto ve chvílích, kdy před ním Belly trochu bezohledně mluvila o Konrádovi, jako by snad zapomněla na to, co jí řekl minulé léto. Já být Belly, kašlu na nějakýho Konráda a skočím kolem krku tomuhle zlatíčku. Já vím, ono to není tak jednoduchý, ale stejně si za tím budu prostě vždycky stát.

zdroj
V průběhu této knihy dojde k poměrně hodně překvapivým scénám a možná i konec je takovým překvapením. Na konci knihy se dozvíme, že následuje dvouletý skok a po tomhle prostě budete o to zvědavější na závěrečný díl. Co se tedy druhého dílu týče, za sebe můžu říct, že kvalita rozhodně neklesla a z některých Bellyiných rozhodnutí budete mít možná taky radost, stejně jako já. A navíc uvidíte Belly dokonce opilou a to určitě chcete! :D

Moje hodnocení: 5/5

Jak se druhý díl povedl podle vás? A jste spíš tým Konrád nebo Jeremiáš?

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.