HARRY POTTER A FÉNIXŮV ŘÁD (J. K. Rowling)

Původní název: Harry Potter and the Order of Phoenix
Český název: Harry Potter a Fénixův řád
Autor: J. K. Rowling
Série: Harry Potter
Počet stran: 800
Nakladatelství: Albatros
Překlad: Pavel Medek
Rok vydání: 2003 (EN), 2004 (CZ)
Žánr: fantasy, dětské
Anotace: Pátý díl příběhů mladého čarodějnického učně Harryho Pottera a jeho věrných kamarádů Rona a Hermiony. Napětím a nervozitou byly poznamenány už prázdniny a hned od začátku pátého ročníku přichází jeden otřes za druhým: na bradavické škole totiž z vůle Ministerstva kouzel došlo k závažným změnám a atmosféra strachu houstne každým dnem víc a víc. Nerozlučná trojice přátel však přesto dokáže kolem sebe soustředit dost studentů, kteří nebudou chtít se založenýma rukama čekat, až je zlo zahubí. To, co zažijí, už nejsou jen neškodná dobrodružství!

Moje recenze:
V celém kouzelnickém společenství nastávají těžké časy. Problém je ten, že ne všichni jsou ochotni je vidět. Lord Voldemort se vrátil, ale ministerstvo všechny ubezpečuje o opaku a prostřednictvím Denního věštce dělá z Harryho a Brumbála blázny. To vše jenom proto, že si nechce připustit, co vše by jeho návrat vyvolal. Dokonce dosadí na místo učitele obrany proti černé magii do Bradavic Dolores Umbridgeovou, která dělá vše proto, aby naprosto změnila celý systém, všechny přesvědčovala o pravdě ministerstva a znepříjemňovala Harrymu a jeho přátelům život. Všichni se ale musí dozvědět pravdu, protože dříve či později ji budou muset čelit, a tak proto Harry a jeho přátelé dělají vše zevnitř Bradavic a Fénixův řád včele s Brumbálem vně.  Harry si navíc uvědomuje, že je s Voldemortem nejspíš určitým způsobem spojený, což může nejen jemu způsobit spoustu potíží.. A samozřejmě, vedle boje s mocnostmi zla naše hrdiny v pátém ročníku čeká neméně náročný úkol - zkoušky NKÚ!

zdroj
Pátý díl Harryho Pottera je nejdelší a řekla bych, že opravdu i nejnabytější. Je to asi první díl, kde se začneme dozvídat konečně nějaké podstatné informace o Voldemortovi a celkově se toho stane opravdu hodně. Samozřejmě, stále nové a snad ještě více šokující informace v každém dalším dílu, ale tady to prostě tak nějak odstartuje. Všichni (teda všichni, kdo věří Harrymu) si uvědomují, že začíná válka a přestože je zatím tichá, brzy vypukne v plné síle. A dělají vše pro to, aby škody byly co nejmenší.

zdroj
V tomto dílu je mi Harryho neskutečně líto. A štve mě, jak z něj všichni dělají lháře. Zároveň mě ale občas štve taky jeho chování k lidem, kteří mu věří. Naprosto chápu, že to nemá jednoduché, ale možná by si právě těchto lidí měl vážit trochu víc. Nicméně většina z nás by asi reagovala podobně a o to je jeho postava reálnější.

"Mládí nemůže vědět, jak přemýšlejí staří, ani jak se cítí. Ale staří lidé se proviní, jestliže zapomenou, jaké to je, být mladý...

Tipnete si jakou postavu nesnáším snad ještě víc než Voldemorta? Dolores Umbridgeovou. Ta. Ženská. Je. Čiré. Zlo. Při každé scéně si ji dovedu živě představit a je mi z ní opravdu špatně. Ona je tak posedlá tím mít nad vším kontrolu, prosazovat svou pravdu a zničit všechny, kteří jí nevyhovují, až se svým chováním zas tak neliší od Voldemorta. Tohle říkám vždycky nerada, ale téhle dáme přeji fakt jen to nejhorší. Ale nutno podotknout, že Fred a George jí to těmi svými skvělými vylomeninami opravdu nandali. Mimochodem, tihle dva v tomhle díle? Legendární!

zdroj
Co se mi tady líbí je i fakt, že vedle toho všeho nebezpečí se i tady jako v každém díle zaměřujeme i na běžný život našich hrdinů, jako normálních teenagerů. Sledujeme Harryho snahu dát se dohromady s Cho, která ústí v opravdu vtipné okamžiky, Ronovy potíže s famfrpálem, jeho neustálé hádky s Hermionou a jak jim ani škola nedá polevit, v čemž jsem se s nimi tedy opravdu mohla ztotožnit. 

"Věci, které ztratíme, mají způsob, jak se nakonec vrátí k nám, i když ne často způsobem, který očekáváme."

Moc ráda bych toho o Fénixově řádě napsala ještě víc, ale vzhledem k tomu, že se toho stalo tolik, určitě bych vyspoilerovala těm, kteří knihu nečetli něco, čeho bych pak litovala. Každopádně pokud jste knihu ještě nečetli, rozhodně se nelekejte její délky; je to sice opravdu dlouhé, ale rozhodně to stojí za to. A pak hned sáhněte po dalším dílem, protože pokud na tom budete jako já, jen těžko v příběhu dokážete přestat.

Moje hodnocení: 5/5

Jak se vám líbil pátý díl Harryho? 

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.