LOLA A KLUK OD VEDLE (Stephanie Perkins)

Původní název: Lola and the boy next door 
Český název: Lola a kluk od vedle
Autor: Stephanie Perkins
Série: Polibek pro Annu
Počet stran: 303
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Rok vydání: 2011 (EN), 2013 (CZ)
Žánr:  young adult, romance, contemporary
Anotace: Začínající návrhářka Lola Nolanová nevěří na módu… věří v kostýmy. Čím výraznější outfit, čím třpytivější, čím zábavnější, čím divočejší – tím líp. Ale Lola je přes neskutečné modely také hodnou dcerou a kamarádkou s velkými plány do budoucna. Všechno je perfektní (včetně jejího sexy přítele rockera), dokud se do sousedství nevrátí obávaná dvojčata Bellova. Calliope a Cricket. Hlavně Cricket, nadaný vynálezce, který zrovna vystoupil ze stínu vlastní slavné sestry. Cricket, který by se moc rád vrátil do Lolina života. Lola teď dumá, jak se poprat s city ke klukovi od vedle… a vypadá to na dlouho!


Moje recenze:
Lola je dívka, kterou rozhodně jen tak nepřehlédnete - líbí se jí totiž být každý den jiná a má zálibu v módě, proto neustále mění své outfity a jen málokdy je to prostě Lola. A právě teď se cítí opravdu šťastná - začala totiž chodit s Maxem, který je sice o pár let starší než ona, ale Lola je do něj doopravdy zamilovaná a věk pro ni nehraje roli. Její štěstí se však začne vytrácet, když se po dvou letech opět zpět nastěhují bývalí sousedi Loly - dvojčata Bellova. Především Cricket, do kterého byla Lola dlouho zamilovaná a který ji v minulosti ublížil. Zdá se však, že se změnil a Lola se nemůže ubránit tomu, aby s ním chtěla trávit čas. To ji staví do prekérní situace - stále miluje Maxe, ale musí se vypořádávat se svými znovu se vracejícími city ke Cricketovi. Kromě toho jí přidělává starosti taky její biologická matka, která u Loly přechodně bydlí po tom, co byla vyhozena z bytu. Je jen na Lole, jak se zvládne vypořádat se svými city a zda dá své matce další šanci.


zdroj
Často jsem četla názory, že Lola je slabší knihou než první díl Anna. Ale já musím nesouhlasit. Podle mě nebyla tato kniha o nic míň úžasná a to hned z několika důvodů. Předně se nikam nevytratil autorčin humor, a tak byla kniha plná vtipných scén, díky kterým jsem se téměř neustále smála, což já mám prostě ráda. Dále, přestože samozřejmě dostaneme další love story, autorka se rozhodně neopakuje. Vytvořila opět nové a úplné postavy, které řeší odlišné problémy.. Dobře, zas tak odlišné ne, pořád jde přece jen o lásku, ale i tak se vytasila s něčím trochu jiným. 


"Já vím, že nejsi dokonalá. Ale právě nedokonalosti dělají člověka dokonalýho pro někoho jinýho."

U Stephanie Perkins se mi líbí, že do svých knih kromě příběhu o lásce jistým způsobem vždy zakomponuje i rodinné vztahy, problémy a zkrátka rodinu. Lola žila se dvěma otci, čili tady máme homosexuály, A aby to bylo ještě komplikovanější, jeden z jejích otců je vlastně její biologický strýc, jehož sestra má dlouho problémy s pitím a drogami a jde z maléru do maléru. No a u Cricketa zase vidíme, jak moc je jeho život zasvěcen jeho sestře-dvojčeti Calliope - nadané krasobruslařce, která ho u sebe potřebuje při každé soutěži a kolem níž se víceméně točí život Bellových, čímž si Cricket připadá trochu odstrčený, ačkoliv přímo by to samozřejmě nepřiznal. 


zdroj
Lola byla naprosto úžasná hrdinka. Celou dobu jsem obdivovala, jak si prostě jen tak oblékne, co chce, vezme si jakoukoliv paruku a jde mezi lidi. To je něco, co bych asi jen tak nedokázala a ráda bych, aby mi ukázala, kde k tomu najít odvahu. Mám takový dojem, že právě svými převleky možná na okolí působí jako sebevědomá a vyrovnaná, ačkoliv to zas úplná pravda není a i ona potřebuje v některých věcech ujištění a trochu víc odvahy. Lolin přítel Max mi nejdřív přišel docela v pohodě, ačkoliv něco mi na něm pořád úplně nesedělo. Ale postupně mi lezl čím dál tím víc na nervy a řekla bych, že se v průběhu knihy pěkně vybarvil. Kdyby šlo jen o žárlivost vůči Cricketovi, ještě bych to dokázala pochopit, ale on se nechoval hezky snad ke všem Loliným přátelům a přišlo mi, že s ní chce být prostě jen pořád sám a že by si to měla přát i ona. No, teď fakt nechápu. co na něm vlastně viděla.


"Na módu nevěřím. Věřím na přestrojení. Život je příliš krátký na to, abychom byli každý den stejná osoba."

A teď ta lepší mužská část - Cricket. Jak to ti autoři dělají, že se snad vždycky naprosto zamiluju do hlavní klučičí postavy? Protože tady se to teda konalo taky. Přitom je podle mě Cricket úplně jiný než většina těchto postav. Hodně často je nervózní, hlavně co se Loly týče, a pak plácá páté přes deváté, což je neskutečně roztomilé. Kromě toho, Cricket Bell je opravdu hodný kluk. V tom jsem s Lolou za jedno. Hodnějšího jen tak nenajdete. Spoustu knih je plných bad boyů, kterým propadnete, ale mít v knize hodného kluka a taky mu propadnout, to se jen tak nevidí.


zdroj
Když už jsme u té lepší mužské části, jsem neskutečně ráda, že se mi v knize vrátili taky Anna a St. Clair. S Annou pracuje Lola v kině a St. Clair je zase na koleji s Cricketem. Těch dvou se nikdy nenabažím, především St. Claira. A přestože Cricket a vlastně i Cricket+Lola jsou úplně jiní než St. Clair+Anna, odteď nebudu mít nikdy dost ani téhle dvojky. Dostala jsem v knize další skvělou love story, kterou nikdy nezažiju, ale budu mít jistotu, že tady na mě bude čekat vždycky. A teď chci jediné - další skvělý příběh s poslední hrdinkou Islou a v neposlední řadě znovu setkání se se svými oblíbenými postavami (které tam jako fakt je!♥)

Moje hodnocení: 5/5

Jak se vám líbí tato série? A máte radši Annu a St. Claira nebo Lolu a Cricketa?




20 komentářů:

  1. antibrowserspy-pro-crack is designing to provide users safe surfing information? The Hex gives the web a gift through their better opportunities to access personal computer systems.
    new crack

    OdpovědětVymazat
  2. I like the blog in general and I have a lot of respect for your content.
    Expressions are my favorites.
    I will bookmark your site and continue exploring new data.
    tekken 3 game download
    abbyy finereader corporate crack

    OdpovědětVymazat
  3. Please take a breather from working so hard. You have already done such excellent work. It’s time to celebrate now!
    ashampoo photo recovery crack
    ashampoo uninstaller crack
    ccleaner pro crack

    OdpovědětVymazat
  4. Create message. Keep posting this kind of information on your blog.
    I am very impressed with your site.
    Hi, you've done a great job. I will definitely dig in and personally recommend it to my friends.
    I am sure they will find this site useful.
    mirillis action crack
    mixpad crack
    mastercam crack
    wavepad sound editor crack

    OdpovědětVymazat
  5. This is my chance to chat with a friend, because he sees the most important thing on your page.
    It is best to read blog posts.
    Thank you very much for your attention to readers like me and I wish you all the best as professionals.
    outlook4gmail with crack
    bitrecover pst converter wizard crack
    norton internet security crack
    avs audio editor crack

    OdpovědětVymazat
  6. I like your all posts. You have done really good work. Thank you for the information you provide. Keep it up
    PAYDAY 2 Crack
    goodsync crack

    OdpovědětVymazat
  7. Thanks for sharing this with us. I just loved your way of presentation. I enjoyed reading this .Thanks for sharing and keep writing.
    Days Gone Crack
    iobit malware fighter pro crack

    OdpovědětVymazat
  8. I really appreciate your work very wonderful. Thanks for sharing this post is excellent article. Keep it up
    Days Gone Crack
    iobit malware fighter pro crack

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.