VŠECHNY MALÉ ZÁZRAKY (Jennifer Niven)

Původní název: All The Bright Places           
Český název:  Všechny malé zázraky
Autor: Jennifer Niven
Série: -
Počet stran: 360
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Jana Rajnyšová
Rok vydání: 2015 (EN),  2015 (CZ)
Žánr: young adult, contemporary, romance
Anotace: Strhující příběh o hledání a (ne)nalézání, o lidských předsudcích a první lásce.
Theodora Finche fascinuje smrt. Violet Markeyová zase žije pro budoucnost – těší se na den, kdy dokončí střední školu a bude moct opustit rodné městečko, které jí připomíná nedávnou tragickou smrt sestry. Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat.
Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná. Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat „krásy Indiany“, a oba přitom učiní zajímavé objevy. Finch zjišťuje, že jen s Violet může být sám sebou, podivínským, přemýšlivým, ale zároveň zábavným a originálním, a že není až takový blázen, za jakého ho ostatní považují. Violet zase zapomene počítat dny do konce školy a konečně začíná znovu žít.

Moje recenze: Theodor je kluk s bipolární poruchou, kterého fascinuje smrt. Zažívá, jaké to je, být na hraně smrti tím, že stále zkouší nové způsoby, jak se zabít - ale nikdy je nedovede do konce. Když při jednom takovém pokusu na římse školní zvonice potká Violet, začíná být fascinován i jí. Nemůže ji dostat z hlavy a dělá vše pro to, aby s ní trávil čas. Violet před rokem zemřela setra při autonehodě a pořád se z toho nevzpamatovala. Když se jí do života přimotá Finch, nejdřív z toho není moc nadšená, ale záhy pozná, že není takový magor, za jakého ho všichni považují. Finch jí dokže osvobodit od její  minulosti a podá jí záchranné lano. Dokáže ale ona zachránit jeho?

zdroj

Všechny malé zázraky je kniha, která vás na první pohled zaujme obálkou. Protože ta je prostě nádherná. Kromě obálky v sobě ale skrývá neuvěřitelně srdcervoucí příběh, který vás bude místy až děsit. Protože tady nejde o žádné fantasy. Bipolární porucha je totiž skutečná  a trpí jí spousta lidí. Stejně jako spousta lidí pomýšlí na sebevraždu. A právě to,  že stejný osud jako Finche a Violet potkává i spoustu lidí ve skutečnosti, je na tom to děsivé.

"S lidmi je ta potíž, že zapomínají, že se počítají i tyhle malé věci. Všichni jsou tak zaneprázdnění postáváním v čekárnách. Ale kdyby se zastavili a uvědomili si, že jsou tu takové věci jako věž Purina a výhled, jako je tenhle, byli bychom všichni mnohem šťastnější." 

zdroj
Finche jsem si okamžitě oblíbila. Neustále mě dokázal šokovat a děsit, líbila se mi jeho spontánnost, že si z ničeho nic nedělal, nebál se žádné výzvy a vůbec, pozorovat jeho neustále se měnící myšlenky byla teda jízda.  Violet mi ze začátku moc sympatická nebyla, hlavně proto, jak byla rezrvovaná k Finchovi. Ale dokázala jsem pochopit, že po smrti své sestry má strach.  Nicméně postupně, když se začala více otevírat a částečně měnit, jsem si ji oblíbila také.


Vím, že spousta lidí psalo, že konec byl předvídatelný, ale já s tím tak úplně nesouhlasím. Co se asi stane jsem si řekla až hodně za polovinou knihy a do poslední chvíle si přála, ať to není pravda. Ale konec, jaký si Jennifer připravila je ten jediný správný. Dovedu si sice představit, že by kniha skončila jinak, ale ono by to asi nebylo to pr avé.

"Není důležité to, co si vezmete, ale to, co zanecháte".

Pokud chcete depresivní příběh, po kterém vám nebude moc do smíchu, ale na druhou stranu vás o hodně věcech poučí, tohle je to pravé. Así bych to mohla doporučit i těm, kteří právě řeší nějaké problémy, protože vedle tohoto příběhu by se třeba nemusely zdát tak velké.

"Už žádná zima. Tys mi přinesl jaro, Finchi."

Moje hodnocení: 5/5

Četli jste Všechny malé zázraky? A znáte nějaké lidi s bipolární poruchou?

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.