AMY A ROGER: NA CESTĚ (Morgan Matson)

Původní název: Amy & Roger's Epic Detour
Český název: Amy a Roger: Na cestě
Autor: Morgan Matson
Série: -
Počet stran: 420
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Martina Buchlová
Rok vydání: 2010(EN), 2013(CZ)
Žánr: young adult, romance, contemporary, road trip
Anotace: Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. A v tu chvíli přichází na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyina matka), který má také v plánu road trip přes půlku Států. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit… Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičům natruc a poznat Ameriku? Pomůže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány? 
Trochu šílená jízda Amerikou + špetka romantiky = báječné čtení nejen na léto! Navíc s přidanou hodnotou spousty obrazového materiálu a playlistů připravených přímo pro vaše uši, aby se vám lépe četlo!

Moje recenze:
Potom, co Amy zem řel otec při autonehodě, se celá změnila. Stala se s ní uzavřená dívka, izolovala se od většiny svých přátel a většinu času tráví doma. A taky se od té doby bojí řídit. To je trochu problém, protože má za úkol dostat se za mámou  do Connecticutu, kam se stěhují. Naštěstí  jí máma na pomoc pošle mladého sympatického Rogera, který  Amy odveze. A tak začíná úžasný road trip napříč Amerikou. Protože proč jet po nejkratší naplánované cestě? Mnohem větší zábava je cestou si zajet do všech úžasných míst Ameriky a prozkoumávat je - přestože se tím cesta značně prodlouží a není zaručeno, že neskončíte někde na konci světa. Amy je zpočátku k Rogerovi dost rezervovaná, ale postupně poznává, že nemusí mít své srdce zamklé přede všemi jen proto, aby se vyhla další bolesti. A možná se Amy a Roger dokážou navzájem tak nějak vyléčit.

zdroj
Tato kniha je velmi unikátní. Kromě toho, že je velmi originální celým konceptem road tripu napříč Amerikou, v sobě kromě příběhu skrývá i bonusové materiály - Rogerovy hudební playlisty, účtenky, pohledy, fotky a mnoho dalčího. A na konci knihy jsou fotky samotné autorky Morgan Matson, která tento road trip sama podnikla, což na mě zapůsobilo ještě víc.

"Ad astra per aspera" - Ke hvězdám přes nepřízeň."

Amy je velmi zvláštní postava. Po otcově nehodě prošla velkou proměnou a teď se tak nějak potácí životem a snaží se vyrovnat s minulostí. Nemá to lehké, ale pozorovat, jak se v průběhu knihy pomalu, ale jistě mění, se mi moc líbilo. Naproti tomu Roger je veselý (a krásný) kluk, který dělá,  co může, aby  Amy přiměl více se otevřít, něco o sobě prozradit a začít se znovu smát. Ale ani jemu se nyvhnuly starosti, které ho jistou dobu trápí. Každopádně Rogera jsem si moc oblíbila a jeho playlisty jsou skvělý.

Příběh je přesně takový, jaký ho čekáte - oddechový, kouzelný, romantický, ale zároveňvás přiměje i zapřemýšlet. A  dostanete strašnou chuť přidat s k Amy a Rogerovi a k jejich road tripovému dobrodružství. Kromě příběhu samotného se v knize objevují také flashbacky do Amyiny minulosti, kde máme možnost prozkoumat okolnosti nehody jejího táty, jak moc si spolu byli blízcí, proč se Amy bojí řídit a   jaká byla před nehodou. Za ty jsem já opravdu ráda, protože poznat tohle vše hodně pomůže ještě lépe se vžít do Amyiny situace.

"Rozloučení je v podstatě výzva k tomu, abys toho člověka už nikdy neviděla. Když se rozloučíte, může se stát, že je to váš poslední rozhovor. Takže když se nerozloučíš - když ten rozhovor neukončíš a necháš ho otevřený - znamená to, že se ještě někdy budete muset vidět."

Pokud chcete prožít dokonalý romantický příběh a zároveň prozkoumat všemožná zákoutí Ameriky, Amy a Roger jsou ti praví společníci. Alespoň na chvíli vás přenesou pryč od běžných starostí a nechají vás se jimi okouzlit.

Moje hodnocení: 5/5

Podnikli jste někdy podobný road trip? A nebo se ho chystáte absolvovat alespoň  s Amy a Rogerem?

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.